- De er fremst på de beste behandlingsmetodene

Image
Amedia-direktør Anders Opdahl
Da Amedia-direktør Anders Opdahl fikk en sjelden autoimmun sykdom ble han positivt overrasket over kompetansen ved UNN og det nasjonale medisinske kvalitetsregisteret Norsk vaskulittregister og biobank (NorVas).

Den siste uken har flere medier skrevet om Amedia-direktør Anders Opdahls møte med helsevesenet da han opplevde å få en sjelden autoimmun sykdom. Opdahl er også kjent for sin tidligere jobb som sjefsredaktør i avisen Nordlys. Opdahl forklarer til avisen iTromsø at sykdommen enkelt forklart dreier deg seg om en betennelse i blodårene.

– Vaskulitt er en betennelse i blodårene, og det er som regel en autoimmun sykdom. Jeg har en veldig sjelden underkategori som kan være veldig hissig og skummel, men som i mitt tilfelle ikke er spesielt hissig og som ble oppdaget tidlig, sier han til iTromsø.

I et innlegg på Facebook skryter Opdahl av kompetansen som finnes i Nord-Norge, og da spesielt i forbindelse med det nasjonale medisinske kvalitetsregisteret Norsk vaskulittregister og biobank (NorVas). Under finner du et utdrag fra innlegget Opdahl skrev på sin Facebook-side, hvor han trekker frem NorVas og den gode behandlingen han har fått ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

«Det siste halve året har jeg mer eller mindre gått på halv maskin. Det startet med det som antakelig var noen stikk fra noen insekter på en løpetur i Frankrike, til å utvikle seg til å bli en svært sjelden autoimmun sykdom kalt Wegeners granulomatose. Kort fortalt dreier deg seg om en betennelse i blodårene. Min sykdom ble oppdaget tidlig, trolig fordi jeg fremkalte symptomene gjennom løping, og den er dessuten lavgradig i den forstand at jeg først og fremst har moderate smerter og enkelte slappe dager hvor jeg sover mer enn normalt, mens andre er veldig gode.

Og denne uken startet jeg opp behandlingen av denne sjeldne saken (8-10 pasienter per millioner innbyggere per år). Tre dager med målrettede medisiner for å slå sykdommen tilbake og sette den i dvale. Spørsmålet er hvor? I Oslo? I Bergen? I Trondheim? I Brüssel? I London? Nei, i Breivika i Tromsø i Nord-Norge. Fordi det var nærmest og fortsatt er å betrakte som mitt lokalsykehus? Jo visst. Men jeg ville også valgt UNN ut fra deg jeg nå vet, også om jeg hadde bodd i Oslo, i Bergen, i Trondheim, i Brüssel eller i London. Saken er nemlig den, at fagmiljøet på disse sykdommene i Tromsø i Nord-Norge er landets beste, de er et referansepunkt resten av helse-Norge forholder seg til. Her har de selv drevet frem et eget nasjonalt behandlingsregister, og de er helt fremst når det kommer til de beste og siste behandlingsmetodene. Jeg kunne ikke vært i bedre hender! Noe av dette handler selvsagt om ildsjeler som interesserer seg for et fagfelt, men like viktig er verdien av å ha et sterkt fagmiljø, med kolleger som deler med hverandre og lærer av hverandre.»