Norsk gynekologisk endoskopiregister
Mange gynekologiske tilstander og sykdommer kan behandles kirurgisk. Utviklingen av minimal-invasiv kirurgi har ført til redusert liggetid, redusert antall infeksjoner, redusert sykemeldingstid og god pasienttilfredshet. Minimal-invasive metoder brukes i stadig større grad ved de fleste gynekologiske avdelinger i Norge. Det er svært viktig å få en nasjonal oversikt over bruken av minimal-invasiv metoder, og eventuelle komplikasjoner knyttet til denne typen kirurgi. Dette vil på sikt kunne sikre kvaliteten på behandlingen vi tilbyr, og synliggjøre eventuelle forskjeller i ulike deler av landet vårt. Det kan bidra til målrettet opplæring og videreutdanning, og i tillegg gi grunnlag for nasjonale anbefalinger innen gynekologisk minimal-invasiv kirurgi.
Det er stadig større fokus på pasientens opplevelse av helsevesenet og pasientens medvirkning på behandlingsforløpet ved kirurgiske inngrep. Det kan følgelig være stor diskrepans mellom behandlingsresultatet sett fra pasientens og behandlerens ståsted. Det er meget viktig å kartlegge behandlingsresultat og grad av pasienttilfredshet i møte med behandlende enhet. Opplysninger om pasientens helsegevinst og tilfredshet med behandlende gynekologiske avdeling sikrer kvaliteten på behandlingen og gir bakgrunn til å forbedre kommunikasjonen med pasientene.
Det er ikke gjennomført noen systematiske landsdekkende eller regionale kvalitetsforbedrende tiltak i regi av NGER i 2019. Imidlertid har NGER bidratt til informasjon om problemområder ved endoskopiske inngrep og tiltak til forbedring ved årsmøter, fagmøter, internasjonale kongresser og besøk ved registrerende avdelinger i Norge. Årsmeldingene viser at trendene for andel intra- og postoperative komplikasjoner er avtagende forhåpentligvis som et resultat av økt kunnskap, endrede operasjonsteknikker og økt bruk av simulatortrening.
Økt dekningsgrad
Rekrutering av ikke registrerende enheter og oppfølging av allerede registrerende enheter har vært fokus i 2019 og fortsetter i 2020. Registeret ser en økning i registrerende enheter fra 80% i 2018 til 90% i 2019 og dekningsgrad fra 49,2 % i 2018 til 60,7 % i 2019.
Daglig leder vil fortsette å reise rundt til sykehus og være synlige på konferanser for å få fokus på registeret. Vi ser en gledelig økning i henvendelser til registeret når det gjelder å hente ut rapporter til lokalt bruk.
Formidling av resultater
Pasienten skal få flere opplysninger via www.kvalitetsregistre Dette er et arbeid ledet av Nasjonalt servicemiljø for medisinske kvalitetsregistre.
Det har vært sett mye på tallene for postoperative komplikasjoner. Spesielt gjelder dette forekomsten av postoperative infeksjoner etter laparoskopisk hysterektomi. Tallene i NGER har ligget høyere enn det man ser i internasjonal litteratur. Derfor har man fått et fokus på å kartlegge årsaker og gjennomføring av tiltak for redusere forekomsten av postoperative infeksjoner etter hysterektomi.
Databehandlinsansvarlig
Sykehuset i Vestfold HF
Kontaktpersoner
Daglig leder
Toril Råknes
E-post
NGER@siv.no
Telefon
33 34 26 32/90 61 46 85