Andel pasienter som mottar beste medisinske behandling
Ifølge gjeldende anbefalinger skal pasienter med sykdommer i blodårene få medisiner som senker kolesterol, og i tillegg platehemmer som er en lett blodfortynnende medisin. Behandlingen tar sikte på å forebygge komplikasjoner som hjerneslag og hjerteinfarkt. Andre typer blodfortynnende medisiner omfattes ikke av anbefalingen, men noen pasienter bruker antikoagulasjon i tillegg til kolesterolsenkende medisin. I våre analyser regnes de også som beste medisinske behandling.
Figurene som presenteres under viser andel pasienter i 2016 som får beste medisinske behandling ved utreise. Andelen er høyest etter operasjoner på halspulsåren (carotiskirurgi) og lavest etter operasjoner i hovedpulsåren (aneurismekirurgi) eller etter operasjoner i beina. Det er store forskjeller mellom sykehusene i andel pasienter som får beste medisinske behandling, derfor er dette et område med gode muligheter for kvalitetsforbedring. Noen pasienter har allergier, bivirkninger av behandlingen, eller ønsker ikke å ta de anbefalte medikamenter, slik at det ikke kan forventes at verdien skal bli 100 %. Resultatene for beste medisinske behandling er utgangspunkt for et kvalitetsforbedringsprosjekt som skal igangsettes høsten 2017, hvor NORKAR har fått bevilget midler for å øke andelen pasienter som får beste medisinske behandling i tråd med anbefalingene.
Figur 5 viser at de fleste sykehus har en måloppnåelse på over 90 prosent. Landsgjennomsnittet viser at 91 prosent av pasientene som opereres for innsnevring på halspulsåren får anbefalte medisiner etter operasjon. Stavanger og Haugesund har en moderat måloppnåelse, mens Ålesund har lav måloppnåelse. Analyse av variasjon viser at resultatet ikke er tilfeldig og at Ålesund har et resultat som avviker sammenlignet med det nasjonale nivået.
Figur 5. Andel pasienter i 2016 som får beste medisinske behandling (BMT) - etter operasjoner i halspulsåren
*Førde, Levanger og Kristiansand utfører ikke carotiskirurgi. Tromsø og Haukeland har dekningsgrad < 70 %.
Figur 6 viser at måloppnåelsen for denne pasientgruppen er noe lavere enn for pasienter operert for innsnevring på halspulsåren. Kun St. Olav har en måloppnåelse på over 85 prosent. Hele 8 sykehus har en lav måloppnåelse (under 75 %). Kalnes, Drammen, Stavanger og Ålesund har et stort potensiale for forbedring. Analyser av variasjon viser at resultatene ligger i grenseland av hva som kan ansees for å være tilfeldig avvik fra nasjonalt gjennomsnitt.
Figur 6. Andel pasienter i 2016 som fikk beste medisinske behandling (BMT) - etter operasjoner i hovedpulsåren
*Førde og Levanger utfører ikke aneurisme-kirurgi i 2016. Molde sykehus N < 5. Tromsø og Haukeland har dekningsgrad < 70 %. Rikshospitalet overfører pasienter til lokalsykehuset etter operasjon og BMT skal innsettes der. Dette registreres ikke i NORKAR.
Figur 7 viser måloppnåelsen for pasienter som er operert i beina. Ingen av enhetene oppnår en høy måloppnåelse. 5 av enhetene har en andel som er over 75 %. Enhetene med best resultat på denne indikatoren er Hamar og St. Olav. Der er det 82 % av pasientene som får medisiner i tråd med retningslinjene og dette blir vurdert til å være moderat måloppnåelse. Hele 8 sykehus har en lav måloppnåelse (under 75 %). Kalnes, Haugesund, Bodø og Ålesund har alle en måloppnåelse på under 70 %. Analyser av variasjon viser at resultatene for Bodø og Ålesund ikke er tilfeldig og at sykehusene har et resultat som avviker sammenlignet med det nasjonale nivået.
Figur 7. Andel pasienter i 2016 som fikk beste medisinske behandling (BMT) - etter operasjoner i beina
*Levanger og Rikshospitalet N < 5. Molde, Tromsø og Haukeland har dekningsgrad < 70 %.