Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Studie avslører ulikheter i livskvalitet etter hjerteinfarkt

Pasienter som har hatt hjerteinfarkt rapporterer om dårligere livskvalitet sammenlignet med befolkningen ellers. Kvinner rapporterer større problemer enn menn.

Randi Solhaug
Publisert 31.03.2025
Sist oppdatert 03.04.2025
En kvinne som sitter ved et bord

Foto: Colourbox

Hvordan har pasientene det etter et hjerteinfarkt? Pasientrapporterte data gir verdifulle svar, og kan brukes av helsevesenet til planlegging av behandling og omsorg.

Det viser data fra Norsk hjerteinfarktregister, publisert i en artikkel i Tidsskriftet for den norske legeforening.  

Studien, som omfatter data fra årene 2020—2023, viser betydelige forskjeller i helserelatert livskvalitet blant pasienter som har hatt hjerteinfarkt sammenlignet med den generelle norske befolkningen.  

Tre måneder etter utskriving fra sykehus rapporterer hjerteinfarktpasientene lavere livskvalitet. Spørsmålene de har svart på omhandlet i hvilken grad de hadde problemer med vanlige gjøremål, gange, angst/depresjon, personlig stell og smerter/ubehag. 

Kjønns- og aldersforskjeller 

Resultatet viser at pasienter som har hatt hjerteinfarkt rapporterte om dårligere helserelatert livskvalitet sammenlignet med et tilfeldig utvalg av befolkningen (normpopulasjon).  

Hjerteinfarktpasientene hadde mer problemer med vanlige gjøremål, angst og depresjon og generell helse. Samtidig viste resultatet, noe overraskende, at de i mindre grad var plaget av smerter og ubehag enn den generelle befolkningen. 

Studien avdekker også at kvinner som har hatt hjerteinfarkt opplever lavere livskvalitet enn mannlige hjerteinfarktpasienter. Eldre pasienter rapporterer om mer plager enn de yngste pasientene. Unntaket er angst og depresjon, der de yngste pasientene hadde større problemer enn de eldre. 

Pasienter med NSTEMI-infarkt (delvis blokkering av hjertearterie) hadde større problemer enn dem med STEMI-infarkt (fullstendig blokkering av kranspulsåre). En mulig forklaring kan være at tilleggssykdommer er vanligere blant pasienter med NSTEMI-infarkt enn STEMI-infarkt, og at slike sykdommer påvirker livskvaliteten. 

Første nasjonale studie 

Dette er den første nasjonale studien i Norge som undersøker selvrapportert helserelatert livskvalitet etter hjerteinfarkt. Lignende studier i andre land har vist at pasienter med hjerteinfarkt har dårligere helserelatert livskvalitet enn den generelle befolkningen. 

Norsk hjerteinfarktregister, som inkluderer pasienter som er innlagt med akutt hjerteinfarkt ved norske sykehus, har samlet inn pasientrapporterte data tre måneder etter utskriving fra sykehus.  

Formålet var å sammenligne helserelatert livskvalitet hos pasienter som har hatt hjerteinfarkt med en tilfeldig utvalgt norsk normpopulasjon.  

Forskerne bak studien understreker betydningen i å inkludere pasientrapporterte data i evalueringen av behandling og omsorg etter hjerteinfarkt, i tillegg til tradisjonelle helseutfallsmål som dødelighet og risiko for tilbakefall.  

Lavere selvrapportert helserelatert livskvalitet har mye å si for pasientene, og er også forbundet med høyere dødelighet. 

Du kan lese hele artikkelen i Tidsskriftet for den norske legeforening. Helserelatert livskvalitet etter hjerteinfarkt | Tidsskrift for Den norske legeforening 

Hør også podkastepisoden fra Tidsskrift for den norske legeforening om Norsk hjerteinfarktregister: Hva vet vi om den norske hjertehelsen?