Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Mange positive erfaringer med kvalitetsforbedrings-prosjektet

Erfaringene fra det første kvalitetsforbedringsprosjektet i Tonsilleregisteret har ført til betydelige forbedringer og endrede holdninger til registeret. Faglig leder Vegard Bugten og daglig leder Siri Wennberg deler hvordan prosjektet har inspirert dem til å gjennomføre flere lignende prosjekter.

Ingrid Bondevik
Publisert 22.04.2025
En gruppe mennesker som poserer for et bilde

Foto: Ståle Nordgård

Kvalitetsforbedringsprosjektet vant Helse Midt-Norges forbedringspris i 2021. Fra venstre: operasjonssykepleier/prosjektmedarbeider Marit Furre Amundsen, statistiker i Servicemiljøet Helse Midt-Norge Martin Blindheimsvik, prosjektleder og daglig leder Siri Wennberg, prosjektansvarlig og faglig leder Vegard Bugten og avdelingssjef ØNH St. Olavs Hospital Ståle Nordgård.

Hvordan gikk det med kvalitetsforbedrings-prosjektene?

SKDE deler årlig ut 1.5 millioner til kvalitetsforbedringsprosjekt. Vi i Servicemiljøet ønsker å formidle erfaringer som medisinske kvalitetsregistre har gjort seg med kvalitetsforbedringsprosjekt – både suksessfaktorer og fallgruver.

Blant alle gode kvalitetsforbedringsprosjekter som har fått midler fra SKDE, har vi snakket med tre registre som gjennomførte store prosjekter for flere år siden. 

Andre register ut er Tonsilleregisteret

Tidligere er kvalitetsprosjektet til Diabetesregisteret for voksne omtalt.

Kvalitetsindikator

Andel reinnleggelser etter tonsillekirurgi

Ønsket målnivå: ≤ 4 %

Ved igangsettelse (2019):

prosjektsykehus 10 %

Ved prosjektslutt (2020):

prosjektsykehus 6 %

Nåværende (2024):

prosjektsykehus 7 %  

Faglig leder Vegard Bugten og daglig leder Siri Wennberg forteller at erfaringene fra det første kvalitetsforbedringsprosjektet i Norsk Øre - Nese - Hals - Tonsilleregisteret har oppmuntret dem til å gjøre flere kvalitetsforbedringsprosjekter.

– Det er veldig fint å se at et slikt prosjekt fører til forbedring i hele landet, sier Bugten.

– Vi så også at holdningene til registeret endret seg etter gjennomføring av det første kvalitetsforbedringsprosjektet. Plutselig så alle verdien i registeret og det gikk fra å være noe som ble sett på som overvåkning til å bli sett på som et hjelpemiddel, sier Wennberg.

– Omtrent halvparten av avdelingene som fikk spørsmål om å delta ville være med på prosjektet. Vi ser i ettertid at de avdelingene som ikke var med også har fått bedre måloppnåelse, men at dette skjedde etter prosjektperioden, forteller faglig leder Bugten.

Tett oppfølging

I prosjektet benyttet de filmer av tonsillekirurgi utført av avdelinger med høy måloppnåelse, gruppediskusjoner, utvikling av planer på hvert sykehus, og tett oppfølging fra registeret.

– Vi sendte regelmessig rapporter til hvert sykehus med oppdaterte tall så de kunne se hvordan de lå an. I tillegg la jeg til litt ekstra informasjon til hver avdeling, sier Wennberg.

Prosjektet inkluderte også en midtveisevaluering der alle prosjektsykehusene ble samlet. Her kunne de utveksle erfaringer med prosjektet.

Jeg tror midtveisevalueringen var veldig viktig for prosjektet. Da fikk avdelinga igjen fokus på prosjektet og ble konfrontert med om de hadde gjort tiltak eller ikke.
Vegard Bugten

– Etter midtveisevalueringa kunne vi ha oppfølgingsmøter med sykehusene som ikke hadde kommet ordentlig i gang med prosjektet og da skjedde det virkelig noe, sier Wennberg.

Både Wennberg og Bugten er klare på at varig endring krever innsats utover selve prosjektperioden. Registeret har fortsatt med oppfølging av sykehusene også etter prosjektet.

– Vi kan se av tallene om det har skjedd noe. Vi tar da kontakt og spør: “Er det noe vi kan bidra med?”. Vi har også fortsatt å sende rapporter, men mye sjeldnere enn under selve prosjektperioden, forteller Wennberg.

Alle filmene som ble brukt i prosjektet er nå tilgjengelig for alle interesserte via registerets hjemmeside.

En gruppe personer kledt i blått og grønt i en operasjonssal

Foto: Siri Wennberg

Operasjoner utført av kirurger ved sykehusene med best måloppnåelse ble filmet til kvalitetsforbedringsprosjektet.

Hele avdelingen må med

Ledelsen i Tonsilleregisteret trekker også frem at det er viktig at kvalitetsforbedringsprosjektet når ut til alle faggrupper som jobber med pasientene.

– Da vi besøkte sykehusene som ved midtveisevalueringa ikke hadde kommet i gang med forbedringsprosessene oppdaget vi ofte at andre faggrupper ikke visste om prosjektet. Vi jobbet da med å involvere alle i prosjektet, sier Wennberg.

– Det er jo ikke bare kirurgene som er inne på operasjonsstua. Slike prosjekt må forankres hos alle faggruppene, supplerer Bugten.

De forteller videre at de så at ved sykehusene som tidlig fikk til endring var det en tydelig ledelse som også var med på prosjektet. Registeret hadde også gjort fagdirektørene ved prosjektsykehusene oppmerksomme på at sykehuset kom til å bli invitert til å delta i prosjektet.

– Det kan dermed hende det også var press ovenfra på avdelingsledelsen, sier Wennberg.

Ressurskrevende

Hun påpeker at det er ressurskrevende å gjennomføre slike kvalitetsforbedringsprosjekt.

– Vi var veldig glade for midlene vi fikk fra SKDE for å gjennomføre prosjektet. De brukte midlene blant annet på lønnsmidler.

– Vi trengte hjelp for å kunne opprettholde daglig registerdrift. Vi fikk inn en ekstra medarbeider som hadde kunnskap på fagfeltet og som kunne hjelpe både med daglig registerdrift og med prosjektet, sier Siri Wennberg.

I tillegg ble midlene brukt til å arrangere fysiske møter for avdelingene.

– Det er noe helt annet å møtes fysisk. Du blir kjent på en annen måte og det blir lettere å ta kontakt i ettertid. Jeg synes minst ett av møtene bør være fysisk.