Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Norsk kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte

Norsk kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte (LKG) samler data fra alle kirurgiske behandlinger som gjøres fra barnet er nyfødt til voksen alder. De ulike faggruppene i behandlingsteamet registrerer også data ved bestemte alderstrinn for å følge barnets/ungdommens utvikling i behandlingsforløpet. 

Resultater

Se resultater fra registeret

Trykk her
En bærbar datamaskin med skjerm

På 90-tallet bestemte Helsedirektoratetet at den kirurgiske behandling av leppe-ganespalte skal gjøres ved de to plastikkirurgiske avdelingene ved Rikshospitalet og Haukeland universitetssjukehus. De ble tillagt et flerregionalt ansvar for behandling organisert i flerfaglige team med plastikkirurg, kjeveortoped, logoped, sykepleier, psykolog, genetiker, pediater, øre-nese-halslege m.fl. Barna skulle følges opp fra nyfødt til voksen alder. 

For å kunne følge opp behandlingskvaliteten til de to behandlingslingsteamene ga Helse- og omsorgsdepartementet i 2007 oppdrag til Helse Vest og Helse Sør-Øst om å opprette et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte. Norsk kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte ble opprettet og har samlet inn data siden oppstart i 2011. 

Registeret samler data fra alle kirurgiske behandlinger som gjøres fra barnet er nyfødt til voksen alder. De ulike faggruppene i behandlingsteamet registrerer også data ved bestemte alderstrinn for å følge barnets/ungdommens utvikling i behandlingsforløpet. 

For at behandlingstilbudet til pasienter med leppe-kjeve-ganespalte skal bli best mulig er både kvalitetssikring og forskning viktig. På bakgrunn av dette ble Biobanken for leppe-kjeve-ganespalte opprettet med mottak av prøver fra og med januar 2020. Biobanken for leppe-kjeve-ganespalte er en generell forskningsbiobank som er etablert av de to behandlingsteamene i Oslo og Bergen, og den ledes av samme fagråd som leder Norsk kvalitetsregister for leppe-kjeve-ganespalte.

  1. Sikre pasientene best mulig behandling og oppfølgning
  2. Sikre entydig registrering og datainnsamling av LKG-spalte behandlingen
  3. Behandlingsteamene skal kunne holde oversikt over egne resultater (ønskede og uønskede) og bruke informasjonen til forbedringsarbeid.
  4. Registrere om pasientgruppen og foresatte føler seg ivaretatt
  5. Tilrettelegge for å kunne sammenligne behandling og resultat med andre behandlingsteam
  6. Tilrettelegge for kvalitetskontroll og forsking
  7. Utarbeide årsrapporter

Alle pasienter med leppe-kjeve-ganespalte i Norge behandles enten ved Oslo universitetssykehus (OUS) eller ved Haukeland universitetssjukehus (HUS). De to plastikkirurgiske avdelingene ved OUS og HUS har delt nasjonalt behandlingsansvar for pasienter med leppe-kjeve-ganespalte.

Leppe- kjeve- ganespalte (LKG-spalte) er den vanligste medfødte misdannelsen i hode- og halsregionen. LKG-registeret har inkludert 80- 100 pasienter hvert år siden oppstart i 2011. Registeret samler informasjon om barnas behandling og utvikling fra diagnosen stilles i spedbarnsalder til voksen alder. Behandlingsforløpet går derfor over mange år og er avhengig av spaltetype og barnets generelle utvikling. God oversikt over resultat er avhengig av komplette nasjonale data, tilstrekkelig datamengde og oppfølging til ung voksen alder.

Registeret samler data fra behandlinger og kontroller ved bestemte alderstrinn for å kunne følge barnets/ungdommens utvikling, vekst og funksjon. Det endelige resultatet får man først når pasienten er utvokst. 

Informasjon om registeret

Dataansvarlig
Helse Bergen HF

Hjemmeside
https://www.helse-bergen.no/norsk-kvalitetsregister-for-leppe-kjeve-ganespalte

Telefon: 
55 97 62 41

E-post: 
lkg-registeret@helse-bergen.no

Du må godta «informasjonskapsler fra tredjeparter» for å kunne se dette innholdet.
Sist oppdatert 20.11.2024