Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Norsk kvalitetsregister for fedmekirurgi

SOReg-N er et landsdekkende medisinsk kvalitetsregister som kan motta data fra sykehus som utfører fedmekirurgi i Norge.

Resultater

Se resultater fra registeret

Trykk her
En bærbar datamaskin med skjerm

SOReg-N er et landsdekkende medisinsk kvalitetsregister som kan motta data fra sykehus som utfører fedmekirurgi i Norge. Registeret er den norske versjonen av et skandinavisk kvalitetsregister for fedmekirurgi, Scandinavian Obesity Surgery Registry (SOReg), som ble tatt i bruk i Sverige i 2007. Den norske utgaven ble tilknyttet den skandinaviske plattformen i 2014, og fikk i 2015 status som nasjonalt register. 

De to vanligste operasjonsmetodene for fedmekirurgi i Norge er gastrisk sleeve (vertikal ventrikkelreseksjon) og gastrisk bypass. Ved gastrisk sleeve blir store deler av magesekken fjernet. Dette gir en fysisk avgrensning for hvor mye pasienten kan spise.  

Ved gastrisk bypass kobler man ut det meste av magesekken og øvre del av tynntarmen. Dette bevirker redusert matinntak og endring av matpreferansar. Utkoplingen av tynntarmen kan gi redusert opptak av næring fra tarmen. Det finnes ulike former for gastrisk bypass og i denne fremstillingen er det ikke skilt mellom disse.

Noen av operasjonene i SOReg-N er såkalte revisjonsoperasjoner. Dette er operasjoner hvor man korrigerer den forrige fedmeoperasjonen eller gjør den om til en annen fedmeoperasjon. En revisjonsoperasjon kan bli utført av ulike grunner, som at pasienten ikke går nok ned i vekt, har for stor vektnedgang eller har plager etter den første operasjonen.

Formålet med registret er å kartlegge omfanget av og kvaliteten på fedmekirurgi i Norge, og å studere endringer i vekt, sykdomstilstand og selvopplevd helse hos opererte pasienter i inntil ti år etter operasjonen. Opplysninger fra registeret vil bli brukt både til kvalitetssikring, forbedring av pasientbehandlingen og til forskning.

Alle pasienter som får utført fedmeoperasjon eller revisjon (korrigering) av tidligere utført fedmeoperasjon kan inkluderes i SOReg-N.

For å bli operert for fedme i Norge må man vanligvis tilfredsstille internasjonalt akseptert kriterier for fedmekirurgi:

  • kroppsmasseindeks ≥ 40 eller
  • kroppsmasseindeks ≥ 35 med følgesykdom som type 2-diabetes, søvnapné (nattlige pustestopp) eller belastningsrelaterte smerter i vektberande ledd 
  • Type 2-diabetes mellitus med KMI 30-35, etter særskilt vurdering

For asiater med type 2-diabetes er kravet til KMI for de to siste kriteriene 2,5 kg/m² lavere.

Det er utarbeidet et sett med kvalitetsindikatorer som indirekte mål for kvaliteten på behandlingen. For å få nødvendig informasjon til kvalitetsindikatorene skal det for hver pasient føres informasjon om helsetilstand før og etter operasjon. Det skal noteres hva som blir gjort under operasjon, eventuelle komplikasjoner, og vekt og høyde fra kontroller etter seks uker, et år, to år, fem år og ti år.

Kvalitetsindikatorene i SOReg-N er utarbeidet sammen med fagfolk fra det svenske registret for fedmekirurgi (SOReg-S):  

Kvalitetsindikator 1: Prosent utsendte PROM-spørsmål. 

Bedring i helserelatert livskvalitet er et viktig mål med fedmekirurgi. Pasientene får tilsendt spørsmål om helserelatert livskvalitet på Helsenorge dersom operasjonsskjemaet blir ferdigstilt senest ti dager etter operasjon. Indikatoren viser hvor stor del av de opererte pasientene som har fått tilsendt spørsmålene.

PROM før operasjon

PROM etter operasjon

Kvalitetsindikator 2: Del pasienter som har blitt reinnlagt på sykehus innen 30 dager etter operasjon.

Indikatoren skal fange opp pasienter med komplikasjoner. Dette kan være mindre alvorlige komplikasjoner som for eksempel magesmerter eller kvalme, men det kan også være mer alvorlige komplikasjoner som først viser seg etter at pasienten har reist hjem fra sykehuset. 

Kvalitetsindikator 3: Del pasienter som får alvorlige komplikasjoner de første 30 dagene etter operasjonen.

For å bedømme alvorlighetsgrad av en komplikasjon bruker en Clavien-Dindo-klassifikasjonen. Alvorlighetsgrad med Clavien-Dindo 3b eller høyere vert regnet som en alvorlig komplikasjon. Ved alvorlighetsgrad 3b har pasienten en komplikasjon eller mistanke om komplikasjon som krever behandling eller undersøkelser hvor pasienten blir lagt i narkose. Merk at en noen ganger kan gjøre en operasjon i narkose som del av en utreiing for komplikasjon uten at en finn noe galt.

Kvalitetsindikator 4: Del pasienter som blir fulgt opp postoperativt innen normtid etter et år.
Kvalitetsindikator 5: Del pasienter som blir fulgt opp postoperativt innen normtid etter to år.

Indikator 4 og 5 vis om det er utført et- og toårskontroll etter operasjon, og om kontrollene ble utført innen normtid. Normtid er definert som 12 +/- 3 måneder for eittårskontroll og 24 +/- 3 måneder for toårskontroll.

Pasienter som møter til regelmessig oppfølging vil kunne få bedre grunnlag for å forstå endringer som fedmekirurgi og vekttap fører med seg. Samtidig kan god oppfølging gi bedre justering og behandling av følgesykdom, og føre til tidlig avdekking av mulige komplikasjoner.

Kvalitetsindikator 6: Del pasienter med tap av 20% kroppsvekt eller mer (TWL ≥ 20%).

Hovedmålet med fedmekirurgi er å redusere vekt, bedre livskvalitet og å redusere eller fjerne følgesykdom. Innvirkningen på gjentatte av følgesykdommene har sammenheng med hvor stor vektnedgangen er: Dess større vektnedgang, desto bedre effekt på følgesykdom som høyt blodtrykk eller diabetes. Valg av operasjonsmetode og operasjonstekniske detaljer kan ha noe å si både for vekttap og bivirkninger etter operasjonen. Hvor nøye pasienten oppfølger instruksjoner om kosthold og mosjon kan også spille inn.

Per juni 2021 deltok alle de 14 offentlige, og tre av fem sykehus som utfører fedmekirurgi. Aleris Oslo og Volvat Trondheim leverer ikke data til registeret.

Informasjon om registeret

Dataansvarlig
Helse Bergen HF

Hjemmeside
https://www.helse-bergen.no/soreg

Telefon: 
908 63 744

E-post: 
soreg-norge@helse-bergen.no

Du må godta «informasjonskapsler fra tredjeparter» for å kunne se dette innholdet.
Sist oppdatert 11.11.2024