Demens er et samlebegrep på flere kroniske sykdommer som rammer hjernen. Sykdommene fører til endringer på områder som hukommelse, språk og væremåte.
Utvikling av kognitive symptomer kan skje gradvis over tid, og klassifiseres ofte i følgende kategorier:
- Pasienten merker selv endring (subjektiv kognitiv svikt).
- Pasienten merker endring og svikten kan bekreftes ved kognitiv testing (mild kognitiv svikt).
- Svikt avdekkes ved kognitiv testing og påvirker mestring av aktiviteter i dagliglivet (demens).
Hukommelsesvansker og kognitive symptomer kan skyldes andre sykdommer og tilstander enn demens. En diagnose kan utelukke andre årsaker til symptomene. Det er derfor viktig å utrede og diagnostisere kognitive symptomer og demens så tidlig som mulig.
I NorKog samles data om sosiale forhold, hvilke symptomer den enkelte har, hvordan symptomene har utviklet seg og hvordan dette påvirker hverdagen for pasient og pårørende. Registeret samler data om diagnose, bruk av legemidler, andre sykdommer som påvirker tilstanden og hvilken oppfølging pasienten får etter diagnostisering.
Antall personer med demens øker på verdensbasis. Forekomsttall for demens i Norge ble publisert i 2020. Totalt antall ble beregnet til 101 000 personer med demens i 2020. Det ble estimert at antall personer med demens vil øke til 235 000 i år 2050 og til 380 000 personer med demens i år 2100. Data som er registrert i NorKog benyttes til kvalitetsforbedring og forskning om kognitive symptomer og demens.