Norsk hjertekirurgiregister
Norsk Thoraxkirurgisk forening (NTKF) vedtok i 1992 å etablere et landsdekkende, anonymt register for all hjertekirurgi i Norge. Alle de daværende syv hjertekirurgiske avdelinger i Norge leverte data slik at det eksisterer en sammenhengende serie årsrapporter fra 1995 med en komplett oversikt over antall og type, hjertekirurgiske operasjoner i Norge.
Den anonyme databasen i Norsk Thoraxkirurgisk Forening inneholder 86 901 inngrep Denne basen forvaltes fra 2012 av OUS etter at hjertekirurgiregisteret fikk godkjenning som et nasjonalt kvalitetsregister. I perioden 2012-2018 er det registrert 27190 inngrep med personidentifikasjon.
Hensikten med registeret har vært å følge utviklingen i antall operasjoner og inngrep, belyse risikofaktorer og tidlige resultater etter hjertekirurgiske inngrep. Lovhjemmelen for registeret gjør det mulig å følge overlevelse for hele pasientgrupper også etter utskrivning fra behandlende avdeling. Oppfølgingen er nå mer enn åtte år for de første pasientene i registeret. Trender gjennom 25 år kan i tillegg beskrives med utgangspunkt i den historiske databasen (avidentifiserte inngrep). I perioden 2012 - 2018 er det fem hjertekirurgiske avdelinger i Norge med rapporteringsplikt til registeret.
Registrering av risikofaktorer, komplikasjoner og dødelighet gjør det mulig å vurdere tidlige resultater etter de ulike grupper av hjerteoperasjoner, både nasjonalt og institusjonelt. Ved en komplett registrering av diagnoser og prosedyrekoder vil det også være mulig å ta beslutninger om spesialisering av ulike institusjoner til å behandle spesielle pasientgrupper.
Registeret er fra 2018 utviklet til også å kunne anvende personidentifiserbare data og vil da kunne følge enkeltpasienter og pasientgrupper både med hensyn på senere re-intervensjoner eller sen mortalitet og dermed belyse behandlingseffekter og prognose på en langt bedre måte enn tidligere. Dette gjelder eksempelvis både behandling av sykdom i kransårene og behandling av sykdom i livpulsåreklaffen (aortaklaffen). Inntil 2019 lå slike muligheter kun i avgrensete forskningsprosjekter.
Både foreløpige (juni) og endelige rapporter (oktober) er registerets tilbakemelding til hvert enkelt hjertekirurgisk senter. Presentasjon av resultater fra hver hjerte-kirurgisk avdeling gir avdelingsledelsen en indikasjon på hvor deler av virksomheten, pasientprofil eller resultater avviker fra et landsgjennomsnitt». Avdelingene må selv vurdere om deres resultater er akseptable i forhold til nasjonal eller internasjonal standard, der slik finnes. Avdelingene er ansvarlige for å gjennomføre endringer dersom resultatene ikke vurderes som tilfredsstillende. Dette gjelder spesielt ved behandling av pasientgrupper hvor hvert sykehus har få pasienter.
Det er regulert i nasjonal forskrift at registeret har plikt til å utlevere datagrunnlag til godkjente forskningsprosjekter, dvs. hvor forskingsprosjektet er godkjent av regional etisk-komite, personvernombud eller andre myndigheter med ansvar etter helseforsknings- eller personvernlovgivningen. Søknader om utlevering av anonyme eller personidentifiserbare data til forskningsprosjekter, skal sendes gjennom Folkehelseinstituttet. Registeret skal før en logg over alle slike utleveringer.
For forskning på data fra den anonyme («avidentifiserte») databasen fra 1995 – 2011 som forvaltes av Norsk hjertekirurgiregister, er det i tillegg utarbeidet en avtale med Norsk Thoraxkirurgisk Forening om en tilsvarende søknadsbasert utlevering av avidentifiserte data til forskning.
Databehandlingsansvar
Nasjonalt folkehelseinstitutt
Databehandler
Oslo universitetssykehus HF
Adresse
Thoraxkirurgisk avdeling
OUS-Rikshospitalet
Kontaktpersoner
Leder fagråd
Prof. Arnt E. Fiane
arnt.fiane@ous-hf.no
Administrasjon
Prof. emeritus Odd R. Geiran,
odd.geiran@ous-hf.no
Databehandling
Overl. Johannes L. Bjørnstad
Johannes.bjornstad@ous-hf.no