Nasjonalt kvalitetsregister for brystkreft
Nasjonalt kvalitetsregister for brystkreft fikk nasjonal status 2013, men har registrert opplysninger fra vevsprøver fra brystkreft siden 2009.
Brystkreftregisteret inneholder detaljert informasjon om alle kvinnelige pasienter som får brystkreft, det innebærer at registeret mottar opplysninger om utredning, behandling og oppfølging av pasientene. Brystkreftregisteret er en del av Kreftregisteret.
Brystkreftregisteret har ført til et økt samarbeid mellom de fire fagfeltene innenfor brystkreftbehandling, bestående av radiologer, patologer, kirurger og onkologer. Faggruppene har tilnærmet seg hverandre, fått mer innsikt i hva de ulike fagfeltene har som fokus og skapt enn ytterligere felles forståelse, noe som er positivt for behandlingen av brystkreftpasienter.
Å følge opp brystkreftpasienter i et kvalitetsregister kan bidra til å kartlegge om endringer i nasjonale retningslinjer for diagnostikk og behandling følges opp, og til å evaluere effekten av de tiltak som gjennomføres.
Fagmiljøet har hatt et tydelig fokus på operasjonsvolum i løpet av de siste par årene. Dette har blitt kommunisert i fagfora og til lederne i helseforetakene. Anbefalingen om at færre sykehus bør operere brystkreft er blant annet begrunnet i behovet for å ha erfarne tverrfaglige miljø og for å øke robustheten.
Selv om det allerede er oppnådd en vesentlig kvalitetsforbedring ved økt grad av brystbevarende behandling og mindre variasjon mellom sykehusene, vil fagmiljøet fortsatt ha fokus på informasjon og faglig gjennomgang av indikasjoner og muligheter for brystbevarende kirurgi, slik at andelen kvinner som får dette inngrepet varierer minst mulig.
Brystkreftregisteret har begrenset informasjon om strålebehandling og medikamentell behandling, fordi det er svært lav innrapportering fra behandlende lege (onkolog) av disse behandlingsformene. Det har vært igangsatt tiltak for å øke registrering av disse meldingene, noe som vil komme pasientene til nytte i fremtidig brystkreftbehandling, men det ønskelige resultatet har uteblitt. I løpet av 2022 vil det bli benyttet moderne datateknologi for automatisk innhenting av data direkte fra de onkologiske fagsystemene. Når det foreligger ytterligere informasjon om behandlingen og resultater fra dette, kan de enkelte sykehusene vurdere egne rutiner og eventuelle behov for forbedringer.
Det er totalt 50 datautleveringer fra Brystkreftregisteret i form av prosjekter, generell statisk og individdata i perioden 2019 og 2020. Det er i samme periode gitt ut data til 124 henvendelser som omhandler alle kreftformer inkludert brystkreft
Det ble ferdigstilt en doktorgrad høsten 2019 med data fra Brystkreftregisteret. Prosjektet har fokus på overlevelse etter brystbevarende kirurgi versus mastektomi for ulike pasientgrupper. I 2017 er det publisert resultater som viser at det er bedre overlevelse etter brystbevarende kirurgi sammenlignet med å fjerne hele brystet (mastektomi), selv ved spredning til lymfeknuter i aksillen når det er oppdaget i et tidlig stadium.
Kreftregisteret har på vegne av kvalitetsregisteret for brystkreft levert data til følgende prosjekter i 2020 og 2021:
- Heinrich A Backmann, Marthe Larsen, Anders S Danielsen, Solveig Hofvind. Time of day and mammographic reader performance in a population-based breast cancer screening programme. Published August 30, 2020 Research Article Find in PubMed https://doi.org/10.1177/0969141320953206
- Trewin CB, Johansson ALV, Hjerkind KV, Strand BH, Kiserud CE, Ursin G. Stage-specific survival has improved for young breast cancer patients since 2000: but not equally. Breast Cancer Res Treat. 2020, 182(2):477-489. Published June 3, 2020. https://doi.org/10.1007/s10549-020-05698-z
Databehandlingsansvarlig
Kreftregisteret
Hjemmeside
Kreftregisteret
Telefon
22 92 88 32
Kontaktperson
Kvalitetsregisteransvarlig
Kjersti Østby
kjersti.ostby@kreftregisteret.no